O inicijativi

Inicijativa 40 dana za život“ je ekumenska molitvena pro-life inicijativa za život, a posredno i inicijativa za zaustavljanje abortusa. Pokrenuta je 2007. godine u studentskom gradu College Station u Texasu, odakle se u kratkom roku proširila na čitav svijet. Na svjetskoj je razini u njoj dosad službeno sudjelovalo preko milijun ljudi svih kršćanskih denominacija u preko 1000 gradova u 64 zemlje na svijetu.

Inicijativa „40 dana za život“ daje rješenje. Oblikovana je prema Svetome pismu i okuplja kršćane svih denominacija na zajednički angažman za zaštitu života nerođene djece, iscjeljenje žena koje su abortirale, obraćenje medicinskog osoblja koje vrši abortuse te političara i aktivista koji ga zagovaraju i promiču. Inicijativa nudi duhovnu, moralnu i materijalnu pomoć svakoj majci i ocu koji razmišljaju ili su donijeli odluku da abortiraju svoje dijete.

 

VIZIJA

Naša je vizija zaustavljanje pobačaja u hrvatskom narodu i spas duša. Fokusiranost na dar života, koje kroz molitvu, post i miroljubivo bdjenje vapi Bogu kako bi On, svojom moći, zaustavio pobačaj.

MISIJA

Naša je misija u duhu zajedništva i jedinstva, tijekom 40-dnevne kampanje, ujediniti Tijelo Kristovo. Molitvom i postom, miroljubivim bdjenjem i osvješćivanjem lokalne zajednice odvratiti od grijeha abortusa i duha smrti. Molitvom tražiti od Gospodina da promijeni srca i kulturu smrti pretvori u kulturu života, prema Njegovoj veličanstvenoj zamisli.

CILJ

 • Proširiti inicijativu cijelom Hrvatskom i Europom donoseći radosnu vijest o svetosti svakoga ljudskoga života od začeća.
 • Spašavati dječje živote i zalagati se za dostojanstven život majki i očeva u potrebi.
 • Svjedočiti milosrdnu ljubav Očevu majkama i očevima koji su, posredno ili neposredno, dotaknuti zlom pobačaja.
Tri ključna elementa inicijative

Tri ključna elementa čine inicijativu jednostavnom, a u istodobno snažnom i djelotvornom:

 1. Molitva i post
 2. Miroljubivo bdjenje
 3. Osvješćivanje lokalne zajednice
1. Molitva i post

Misao vodilja:

„Ako se ponizi moj narod na koji je prizvano Ime moje i pomoli se i potraži lice moje i okani se zlih putova, ja ću ga tada uslišati s neba i oprostiti mu grijeh i izliječit ću mu zemlju“
(2 Ljet 7, 14).

Molitva je temelj i ključna snaga svake kampanje, kao i najjače oružje protiv abortusa. U molitvi smo ujedinjeni, a čini nas poniznima.

Krist je rekao da se od nekih demona možemo osloboditi isključivo molitvom i postom te da se neke milosti mogu zadobiti samo molitvom i postom. To je Božje obećanje. Želimo li zaustaviti abortus, prvo što moramo jest početi moliti. Molitva je temelj ove inicijative, a uključen je i post kao oblik molitve. Kroz cijelu godinu inicijativa potiče ljude da mole i poste, da kleknu pred Gospodina tražeći Ga da čuje njihovu molitvu i iscijeli im zemlju. Moliti se može na svakome mjestu: pred bolnicom, u svome automobilu, na svome radnom mjestu, u svojoj župnoj zajednici, u svojoj obitelji, u skrovitosti.

Molitva i post idu jedno uz drugo. Molitva nas ukorjenjuje u činjenici da sve što radimo i sve što činimo treba biti volja Božja. Post je žrtva koja nam pomaže učiniti i nešto izvan naših mogućnosti, uz Božju pomoć. Post nas približava Bogu i jača u duhovnome boju. Vjerujemo da Bog uslišava molitvu i post onih koji to čine ponizna, raskajana i iskrena srca te da će tako izliječiti nas, naše obitelj, naše crkve, naše zajednice, našu zemlju i cijeli svijet.

Blažena Majka Tereza: „Ja nisam socijalna radnica, ja to radim iz ljubavi prema Isusu.“

2. Miroljubivo bdjenje

Misao vodilja:

„Izbavi one koje vode u smrt; i spašavaj one koji posrćući idu na stratište. Ako kažeš, ‘Nismo za to znali’, ne razumije li onaj koji ispituje srca? I ne znade li onaj koji ti čuva dušu?“
(Izr 24, 11-12)

Kroz vrijeme korizme i vrijeme jeseni, poseban naglasak stavljamo na 40 dana neprekinutog miroljubivog bdjenja pred bolnicom ili klinikom u kojoj se rade abortusi. U skladu s načelima nove evangelizacije i Kristova poziva da idemo ususret svakome čovjeku u potrebi, dolazimo na mjesto gdje se događa zlo, nepravda prema čovjeku, na mjesto gdje je zavladala tama. Donosimo Kristovo svjetlo i nadu. Želimo biti posljednji znak nade majkama i očevima koji dolaze pobaciti svoje dijete. Kristolikog držanja, nudimo duhovnu, moralnu i materijalnu pomoć. Također, pružamo i edukaciju i edukacijske materijale.

Naša prisutnost također je poruka medicinskome osoblju koje vrši abortuse te onim roditeljima koji su ih učinili. Naša prisutnost je znak i jamac milosrdne Božje ljubavi koja će oprostiti svakome tko se iskreno i ponizno pokaje.

Bdjenje pred bolnicom ili klinikom je snažna poruka i lokalnoj zajednici o tragičnoj stvarnosti abortusa. Snažnija nego što je protestiranje pred saborom ili vladom.

 

3. Osvješćivanje lokalne zajednice

Misao vodilja:

„Otvaraj usta svoja za nijemoga i za pravo sviju nesretnika što propadaju” (Izr 31, 8).

Osvješćivanje lokalne zajednice o problemu abortusa traje kroz cijelu godinu s posebnim naglaskom uoči i za vrijeme korizmenog i jesenskog, molitvenog bdjenja. Upravo kroz ovu aktivnost imamo pristup velikom broju ljudi.

Načini na koje osvješćujemo ljude o problemu pobačaja, kao i o rješenju tog problema:

 1. predstavljanje Inicijative po župama i molitvenim zajednicama
 2. edukativne tribine u župnim i gradskim prostorima
 3. audiovizualne publikacije (pjesme i filmovi)
 4. predavanja u školskim ustanovama
 5. promotivni materijali
 6. istupanje u medijima (nacionalna i lokalna televizija, radio, novine internet (portali, društvene mreže, oglašavanje)

Želimo da kroz 40 dana kampanje, kao i nakon tih 40 dana, poruka za život dođe do svakoga čovjeka na jednostavan, ali snažan i uvijek nov i svjež način. Pažljivo istupamo u medijima s novim pričama, svjedočanstvima, plodovima i stavovima njegujući dijalog s neistomišljenicima, sudjelujući u raspravama i debatama. Istupamo isključivo afirmativno i u ljubavi.

Da bismo bili što učinkovitiji, usko surađujemo i sa stručnjacima: doktorima, psiholozima i pravnicima, čije savjete, ideje i dobronamjerne kritike cijenimo i uvažavamo. Njihova nam je pomoć dobrodošla i potrebna i dosad je bila zaista plodonosna, na čemu smo im od srca zahvalni, kao i svima drugima koji na bilo koji način pomažu ovu inicijativu.

Pomozite i vi u ovoj najvažnijoj borbi današnjice. Pridružite nam se kao volonteri, molitelji ili podupiratelji javljanjem na mail: 40danazazivot@gmail.com.