U četvrtak, 12. listopada, u križevačkom restoranu „Vojarna” održan je 2. susret dobročinitelja inicijative „40 dana za život – Križevci” koji je okupio podupiratelje najvećeg molitvenog pokreta za spas nerođene djece od smrti pobačajem.

Sam susret blagoslovio je mons. Milan Stipić, križevački biskup, vodio dr. sc. Krunoslav Puškar, voditelj Centra za život u Križevcima i glavni organizator susreta dobročinitelja, dok su glavni govornici bile Petra Milković i Dijana Brozović.

Petra Milković, predsjednica Inicijative, predstavila je djelovanje Inicijative u Hrvatskoj i u svijetu, a Dijana Brozović, nacionalna koordinatorica centara za život, objasnila je kako Inicijativa konkretno pomaže majkama koje su odustale od pobačaja. Obje su naglasile da inicijativa „40 dana za život” nije samo molitva ispred bolnica i domova zdravlja, nego i konkretna materijalna, moralna i duhovna pomoć majkama koje su uz pomoć Inicijative odustale od pobačaja.

Jedna od tih majki jest i Kristina, jedna od sudionica susreta. Kristina je bila trudna s trećim djetetom i razmišljala je o pobačaju jer nije imala podršku partnera. Štoviše, on je vršio nasilje nad njom, zbog čega se ona bojala za sebe i za svoje dvoje djece. Inicijativa joj je ponudila pomoć tako što su joj našli stan i maknuli je od nasilnog partnera. Otad joj pomažu sa stanarinama i režijama, pelenama, odjećom, higijenskim potrepštinama i svime onime što je potrebno za nju i djecu. Sudionici susreta mogli su upoznati njezino dijete koje je u posljednji tren spašeno od pobačaja.

Okupljenima se obratila i jedna samohrana majka sedmero djece iz Križevaca koja trenutno živi u teškim materijalnim uvjetima. Uz pomoć Centra za život – Križevci, savjetovališta za trudnice i obitelji koje je otvoreno u veljači ove godine, očišćen joj je bunar i omogućen priključak na gradski vodovod, a u tijeku je i postavljanje centralnog grijanja. Zahvalila se križevačkom Centru za život na pomoći.

Na kraju susreta posvjedočila je i jedna majka dvoje djece iz okolice Križevaca. Ispričala je kako je ona sama trebala biti pobačena, ali i njezin muž. Zahvaljujući pravim odlukama njihovih majki, oni su danas živi, a plod njihove ljubavi su i njihovo dvoje djece. Da su njihove majke krivo odlučile, danas ne bi bilo njih, njihovih djevojaka, ali i njihovih budućih unuka.

Dr. Krunoslav Puškar zahvalio se na kraju susreta svima na dolasku i na materijalnoj pomoći koju su omogućili. Pomoću nje ostvarena je daljnja pomoć 40-ak samohranih majki i obitelji za koje brine Inicijativa. Naglasio je da je svaka trudnica koja razmišlja o pobačaju dobrodošla u križevački Centar za život koji joj može ponuditi pomoć da donese pravu odluku. Centar se nalazi u Ul. Franje Račkog 26, a u sklopu Križevačke eparhije.

Susret je glazbeno animirala prof. Tamara Perc.