Marijanska procesija za život održana je u ponedjeljak, 20. rujna, u Zagrebu kao uvod u još jednu jesensku kampanju inicijative ”40 dana za život”.

Nekoliko stotina sudionika okupilo se na Kamenitim vratima, gdje ih je pozdravio predsjednik udruge ”Hrvatska za Život” Ante Čaljkušić,  istaknuvši kako je ovogodišnja jesenska kampanja, uz Bezgrješno Srce Marijino, ostavljena pod zaštitu sv. Mihaela Arkanđela.

Procesiju s kipom Gospe Fatimske predvodio je o. Tvrtko Barun, SJ, a molila se pjevana bijela krunica koju je uglazbio Andro Bojanić, voditelj muškoga zbora, koji je predvodio pjevanje. Između desetica, marijanske pjesme predvodio je mješoviti zbor.

Procesija je prošla užim središtem grada, preko Trga bana Jelačića, Gajevom, istočnim rubom Zelene potkove, Trgom kralja Tomislava do bazilike Presvetoga Srca Isusova u Palmotićevoj. Nakon procesije, u privremenom bogoslužnom prostoru, misu je predslavio o. Niko Bilić, SJ.

Dopredsjednica udruge ”Hrvatska za Život” Petra Milković rekla je kako je procesija održana uoči početka molitvene kampanje za život koja se u Hrvatskoj održava po 16. put, osmu godinu zaredom. „Sve više ljudi sudjeluje. Dosad je sudjelovalo 11 tisuća ljudi, pa budite i vi dio te pobjede kulture života i prestanka pobačaja u Hrvatskoj i svijetu.“

Procesija će se za sada održati u devet gradova, ali vjerujemo da će ih kroz kampanju biti i više. Do sada je održana u Bjelovaru, Đakovu, Slavonskom Brodu, Virovitici i Zagrebu, a održat će se u još nekoliko gradova tijekom kampanje.

Molitveno bdjenje će se održavati od 22. rujna do 31. studenoga u 34 hrvatska grada na 36 mjesta. Među njima, po prvi put bit će Umag i Pakrac. U svijetu će se moliti u više od 1000 gradova.

Inicijativa ”40 dana za život” zalaže se za zaštitu života nerođene djece, iscjeljenje rana pobačaja i obraćenje medicinskog osoblja koje ih izvršava.

U nastavku pogledajte fotografije s ovogodišnje Marijanske procesije u Zagrebu.

Foto: Matija Šimunović