„Tri godine prije nego što sam ostala trudna, vidjela sam te molitelje ispred bolnice. Odmah sam s čuđenjem pomislila: „Bože, hoće li oni zaustaviti svaku osobu koja je tu trudna? Poslala sam im poruku preko facebook stranice i njihova članica Petra mi je odgovorila na koje sve načine oni pomažu trudnicama, a ja sam odgovorila: Aha, moš’ si mislit! I onda sam baš ja nakon tri godine, sa svojih 20 godina, ostala trudna! Kako nisam imala nikog, osim svoga dečka, koji mi je i danas dečko, mislila sam si: ‘Kako sam očajna!’ Jako sam plakala. Sjetila sam se Petre, javila sam joj se, a Petra me upoznala s Antonijom i Dijanom koji su svaki dan tih dana bili u Centru za život. Došla sam, sjela. Bilo mi je tako neugodno! Očekivala sam osudu. A oni… oni su, posebno Dijana, ponavljali da su uz mene, da nisam sama i da će mi pomoći apsolutno u svemu. Nisam mogla vjerovati.“, posvjedočila je majka Laura na jubilarnom, desetom po redu, nacionalnom susretu inicijative 40 dana za život.

Trodnevni je susret u jednom zagrebačkom hotelu od 27. do 29. kolovoza okupio članove nacionalnog tima i 80 predstavnika lokalnih timova iz cijele Hrvatske. Konferenciji je prisustvovao međunarodni koordinator Robert Colquhoun kojemu je ovo bio šesti dolazak u Hrvatsku. Nakon brojnih svjedočanstava o plodovima u Hrvatskoj i svijetu kazao je: „Vi ste heroji u svojim lokalnim zajednicama. Vidim da se vi Hrvati ponosite svojom domovinom i svojom vjerom. Upravo po tome svijetlite svima. Ovo što vi radite u Hrvatskoj, nadahnjuje druge europske zemlje. Sada je važno da nakon snažnog temelja izgradimo cijelu kuću.“

U ime uzoritog kardinala Josipa Bozanića, u župi sv. Josipa (Trešnjevka) središnje misno slavlje susreta predslavio je pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško. U svojoj se homiliji obratio prisutnima povezujući rad Inicijative s evanđeljem: „Hvala vam braćo i sestre na svemu što je ohrabrilo majke i očeve, što ih je udaljilo od straha i ojačalo nadu, što im je otvorilo oči duše da u djetetu vide dar, a ne nepremostive zapreke.“

Ključ za savladavanje svih nepremostivih zapreka i zaustavljanje pobačaja jesu u prvome redu molitva i post jer je u pitanju duhovni boj – bila je glavna smjernica cijeloga susreta. Nakon svjedočanstava i radionica govorilo se i o raznim programima udruge Hrvatska za Život pod kojom Inicijativa djeluje. Najviše se govorilo o centrima za život, pro-life časopisu Pohod, timu za trudnice Nisi sama i programima za iscjeljenje rana pobačaja kod žena i muškaraca.

„Nema te pandemije, nema toga potresa koji se može usporediti sa zlom pobačaja. Pobačaj ostavlja velike rane. Pobačaj je oboljenje ljudskoga duha i potres ljudske duše. Zato je ovdje u pitanju, ne napad na čovjeka izvana, već napad od samoga čovjeka na drugog čovjeka, onog nedužnog i malenog. Također, tim činom počinitelj ranjava i samoga sebe, bilo da je riječ o roditelju, bilo da je riječ o onima koji direktno ili indirektno u pobačaju sudjeluju.“, jedne su od zaključnih rečenica predsjednika Inicijative gospodina Ante Čaljkušića.

Programu i misnim slavljima doprinijeli su poznati katolički sastav Duhovni kutak, kantautorica Tamara Perc i desetak pojedinaca iz različitih duhovnih sastava, a vrata svojih župa otvorili su župnici vlč. Damir Ocvirk i župa sv. Josipa na Trešnjevci te vlč. Mario Pavić i župa sv. Terezije od Djeteta Isusa. Organizatori zahvaljuju i p. Marku Glogoviću, duhovnom savjetniku Inicijative na održanoj duhovnoj obnovi na početku susreta u petak, p. Niki Biliću, SJ, koji je predslavio završnu svetu misu u nedjelju, te mladomisniku vlč. Višeslavu Foretiću, članu Inicijative od njezinih samih početaka koji je sudjelovao i na ovom susretu, stojeći na raspolaganju svim sudionicima za sakrament ispovijedi.

Završni dan susreta sudionici su se prošetali do centra grada, na Kamenita vrata, te u molitvi krunice Gospi od Kamenitih vrata predali sve svoje nakane, a osobito spas nerođenih i prestanak namjernog pobačaja u domovini i svijetu.

Nova kampanja bdjenja pred bolnicama i domovima zdravlja počinje 22. rujna i traje do 31. listopada te će se u Hrvatskoj održavati na 37 mjesta bdjenja.