“Jako sam zadovoljan i počašćen što smo mogli predstaviti inicijativu 40 dana za život i posvjedočiti koja je sve velika djela Bog kroz istu ostvario u Hrvatskoj i svijetu.”, izjavio je nacionalni voditelj inicijative 40 dana za život – Hrvatska Ante Čaljkušić, na završetku 21. ASPAC-a koji se u organizaciji Human Life International-a održao od 24. do 26. studenog u Bangkoku, u Kraljevini Tajland.

ASPAC ili Azijsko-pacifički kongres o vjeri, životu i obitelji najveće je okupljanje pro-life lidera u Aziji i Oceaniji koji žele biti uključeni u promociju i obranu vjere, života i obitelji u regiji. ASPAC je teren za osposobljavanje sadašnjih i budućih pro-life voditelja kako bi mogli učinkovito obraniti život u svojim zemljama. Istodobno, ASPAC je forum na kojem sudionici mogu podijeliti znanje i iskustvo i nadahnuti jedni druge dok se konstantno suočavaju s rastućim izazovima u svojoj misiji. Otkad je 1994. godine započeo u Bangaloreu u Indiji, kongres privlači dužnosnike iz Vatikana, kardinale, nadbiskupe, biskupe, svećenike i laike koji su dio međunarodnog pro-life pokreta.

Po prvi puta na kongresu su sudjelovali predstavnici inicijative 40 dana za život iz Hrvatske, nacionalni voditelj Ante Čaljkušić i njegov asistent Filip Đekić. Dojmovi su više nego sjajni!

“Ljudi su dirnuti svjedočanstvom inicijative o borbi za nerođene. Neki su i zaplakali, a na kraju našeg izlaganja prišli su nam borci za Život iz Malezije, Japana i Indije sa željom da pokrenu inicijativu u svojoj zemlji. Oni su kao katolici hrabra manjina u svojoj zemlji u kojoj prevladava kultura smrti. Vjerujem i nadam se da je 40 dana za život Božje rješenje za njihovu zemlju jer donosi molitvu i post koji su stupovi naše vjere i miroljubivo prisustvo pred klinikama i bolnicama kao izraz ljubavi i milosrđa za majke, očeve i doktore.”, rekao je Ante Čaljkušić.

“Bilo je predivno biti dijelom svjetske pro-life obitelji, zajedno sudjelovati na predavanjima, moliti krunicu, prisustvovati euharistiji i klečati pred Presvetim s ljudima iz Tajlanda, Indije, Japana, Bolivije i drugih zemalja. Svi smo mi jedno u Kristu bez obzira na boju kože, rasu ili nacionalnost. Sve nas povezuje borba za život.”, dodao je Filip Đekić.

Sljedeći ASPAC održat će se u Kerali, u Indiji. Inicijativa 40 dana za život srdačno je pozvana od prijatelja iz Indije i nadamo se da će Bog providjeti način da inicijativa opet sudjeluje na događaju koji uistinu štiti i slavi život.